|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Luther
Bad to the Bone
Dołączył: 23 Kwi 2008
Posty: 397
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 5 razy Ostrzeżeń: 0/5
Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Nie 14:52, 08 Lis 2009 Temat postu: KULINARIA |
|
|
Czy jest na forum ktoś lubiący coś ugotować? Zakładam ten temat by wymienić się przepisami na jakies ciekawe potrawy, poradami etc. etc. I prosze się nie śmiać, że mówi o tym facet...faceci to najlepsi kucharze!
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez Luther dnia Nie 14:52, 08 Lis 2009, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Tar-Minyatur
Dołączył: 08 Lut 2008
Posty: 2731
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 15 razy Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Nie 17:53, 08 Lis 2009 Temat postu: |
|
|
Ale to oznacza, że do czego się nie weźmiemy, i tak będziemy najlepsi, a nie to, że wszyscy gotujemy.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Luther
Bad to the Bone
Dołączył: 23 Kwi 2008
Posty: 397
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 5 razy Ostrzeżeń: 0/5
Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Nie 18:45, 08 Lis 2009 Temat postu: |
|
|
dobra, dobra nie filozuj i nie offtopuj.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
perek
SHIPerek
Dołączył: 13 Sie 2007
Posty: 3595
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 24 razy Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Kłodzko Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Pon 19:54, 09 Lis 2009 Temat postu: |
|
|
Heh, ja mogę się pochwalić wspaniałym, unikatowym wręcz przepisem na jajecznicę Zaś szczytem moich umiejętności jest kotlet schabowy.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Tar-Minyatur
Dołączył: 08 Lut 2008
Posty: 2731
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 15 razy Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Pon 20:00, 09 Lis 2009 Temat postu: |
|
|
Perek, podziwiam Cię.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Swiruska
Dołączył: 15 Gru 2007
Posty: 897
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 8 razy Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Kłodzko Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 20:29, 09 Lis 2009 Temat postu: |
|
|
Perek, ale ciekawe jakbyś go usmażył... Nie no, wychodzą Ci bardzo dobre ;>
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
perek
SHIPerek
Dołączył: 13 Sie 2007
Posty: 3595
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 24 razy Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Kłodzko Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Pon 20:31, 09 Lis 2009 Temat postu: |
|
|
Wątpisz?
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Swiruska
Dołączył: 15 Gru 2007
Posty: 897
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 8 razy Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Kłodzko Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 20:39, 09 Lis 2009 Temat postu: |
|
|
Skądże znowu, braciszku, musiałam egoistycznie wspomnieć o swoich udziałach w tworzeniu kotletów
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Tar-Minyatur
Dołączył: 08 Lut 2008
Posty: 2731
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 15 razy Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Pon 21:02, 09 Lis 2009 Temat postu: |
|
|
Nie używajcie słowa "kotlet", bo kojarzy mi się z wątkiem hardware'owym i 9800 GTX+, który swego czasu próbowano mi wcisnąć.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Luther
Bad to the Bone
Dołączył: 23 Kwi 2008
Posty: 397
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 5 razy Ostrzeżeń: 0/5
Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Wto 10:25, 10 Lis 2009 Temat postu: |
|
|
perek napisał: |
Heh, ja mogę się pochwalić wspaniałym, unikatowym wręcz przepisem na jajecznicę . |
mnie - mistrza w robieniu jajecznicy nie przebijesz
A zapodam Wam przepis na kurczaka w sosie śmeiatanowym z makaronem. Bardzo proste i fajne danie, super smakuje - inaczej niz inne rzeczy:) i można tym zaskoczyc.
Potrzeba: 250dag makaronu(jakiejs dobrej firmy,zeby sie nie rozlazł - polecam Lubellę albo Sorenti)) najlepiej świderki, muszelki albo kolanka, 2 piersi z kurczaka, jedna marchewke, taka srednią, średnią cebulę, 20 dag wędliny, może być nawet boczek, śmietanka kremowa 30% - 400ml. czosnek, przyprawa do potraw(vegeta czy cos).
1. piersi oczywiście wcześniej umyte kroi się w kostke albo cienkie, długie paski (tak jak wietnamczycy ) i podsmazyc.
2. na osobnej patelni dusic pokrojoną w kostke cebule i wędline oraz pokrojoną w póltalarki marchewke. Jesli trzeba bedzie należy podlać wszystko wodą, żeby nie przywarło.
3. Kiedy wszystko sie poddusi - tzn. zmięknie marchew, bo to zawsze z nią najdłużej schodzi) wrzucamy do tego 1 czy 2 sprasowane ząbki czosnku. Teraz trzeba wszystk orobić w miarę szybko, bo taki czosnek lubi przywierać i się przypalać.
4. Podlewamy to śmietanką, posupujemy przyprawą do zup wg uznania(u mnie 1 lyżeczka) i gotujemy aż częśc płynu sie zredukuje i sosik zgestnieje.
5. Potem wrzucamy do tego kurczaka, mieszamy i jeszcze chwilke gotujemy....i sos gotowy.
6. W międzyczasie trzeba ugotowac makaron...ale tego chyba nie trzeba tłumaczyc.
Jesli ktoś lubi...to kiedy podsmażamy kurczaka można go zaprawić białym wytrawnym winem, lub wcześniej zrobić do niego jakaś marynate i potrzymać w niej przez noc.
Jeśli ktoś lubi na ostro, to do kiedy smażymy kurczaka, podlać go przyprawa gyros rozmieszaną w pół szkalnki wody i smażyć aż ta przyprawa całkiem wyparuje.
przepis jest na 3-4 osoby.
A dziś zamierzam zrobić kurczaka w gulaszu bananowym
.
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez Luther dnia Wto 17:02, 10 Lis 2009, w całości zmieniany 3 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Luther
Bad to the Bone
Dołączył: 23 Kwi 2008
Posty: 397
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 5 razy Ostrzeżeń: 0/5
Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Nie 22:56, 07 Mar 2010 Temat postu: |
|
|
Odkryłem niedawno wspaniały gatunek spaghetti. Podczas jednego z wypadów z dziewczyną postanowiliśmy zjeść kolację we włoskiej knajpie, której specjalnością jest właśnie w/w gatunek makaronu Dla checy zamówiliśmy spaghetti carbonara....przepyszne...z (wbrew nazwie nie czarnym) sosem białym, boczkiem....po prostu miód .... Jako osoba uwielbiająca zabawę w eksperymenty kulinarne znalazłem przepis i dawaj..... Danie okazało się niezwykle proste, a co najważniejsze dla studenta.....tanie, bo dla dwóch osób można przygotować je już za ok. 8 zł. (nie wliczam w to wina, bo oczywiście zawsze mam w kuchni pod ręką butelkę białego wytrawnego z Włoch lub Francji
Podaje przepis na 2 dość spore porcje (na dwie, bo gotuje zwykle dla siebie i dziewczyny)
składniki:
- 20 dag makaronu spaghetti
- 10 -15 dag boczku, pokrojonego w bardzo cienkie plasterki
- 5 dag tartego żółtego sera, najlepiej Pecorino albo Chedar, ale ujdzie też Massdam
- 1 łyżka oliwy z oliwek, ale oczywiście może być tez olej
- 1 jajko + 3 żółtka jajek
- 1/3 szklanki białego wina
- 1 średnia cebula pokrojona w pióra
Przygotowanie:
1. Do dużej miski wbijamy 1 jajko i wlewamy 3 żółtka....roztrzepujemy i cały czas mieszając dodajemy stopniowo utarty żółty ser (cześć można pozostawić do posypania gotowej potrawy), dodać pieprz wg upodobań i wymieszać.
2. W tym samym czasie można na patelni rozgrzać oliwę, dodać pokrojony w słupki boczek, zrumienić, wyjąć łyżka cedzakową, odłożyć na talerz.
3. Do pozostałego na patelni tłuszczu dodać cebulę, zeszklić, podlać winem i zredukować, dołożyć przyrumieniony boczek, wymieszać i odstawić.
4. Równocześnie można ugotować makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu...lub jak ktoś woli to al dente, odcedzić i dodać do sosu na patelni, podgrzewać przez trzy minuty mieszając - chodzi o to, żeby makaron się zagrzał...jeśli stał dość długo po ugotowaniu, to oczywiście należy podgrzewać dłużej
5. Do gorącego już makaronu, cały czas mieszając wlewać cienką strużką masę serowo - jajeczną, podgrzewać jeszcze chwilę aż jajko się zetnie, a ser przytopi i podawać.
W przepisie nie uwzględniam soli, gdyż składniki potrawy są wystarczająco słone.
Gotowe spaghetti proponuję posypać świeżą bazylią, albo choć dodać szczyptę suszonej do masy jajeczno – serowej. Do potrawy polecam czerwone wino...półsłodkie najlepiej
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
TITANICzna
Capo di tutti capi
Dołączył: 20 Lut 2006
Posty: 1978
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 10 razy Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Włocławek/Kraków Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 19:21, 10 Mar 2010 Temat postu: |
|
|
Cóż, chyba będę musiała się nareszcie nauczyć gotować. Może wtedy się komuś w końcu na coś przydam.
Niemniej ja, jako osoba nie mogąca wytrzymać w kuchni dłużej niż pięć minut, dostawszy od przyjaciółki przepis na ciasto w mikrofalówki, skwapliwie go wypróbowałam.
Przepis jest dla plebsu, ale jak się siedzi kilka godzin nad historią, a w domu nie ma nic słodkiego, takie błyskawicznie ciasto sprawdza się jak mało co.
Nie trzeba mieć miarki, tu chodzi o to, żeby nawet takie beztalencie kulinarne jak ja dało sobie radę - nie utrudniamy więc sobie życia i bierzemy w dłoń łyżeczkę (nie łyżkę).
Nazywają to ''ciastem w kubku", ale właściwie można wziąć salaterkę, to nie ma znaczenia.
I wrzucamy jak leci:
4x mąka
4x cukier (jeśli lubicie mniej słodkie, można mniej)
3x olej
1x jajko
0,5x proszku do pieczenia
1x kakao
1x cynamon (może być, ale nie musi)
4x mleko
Wstawiamy na 3 - 3,5 minuty do mikrofalówki et voilà!
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
perek
SHIPerek
Dołączył: 13 Sie 2007
Posty: 3595
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 24 razy Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Kłodzko Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Śro 20:00, 10 Mar 2010 Temat postu: |
|
|
Haha, Tit, doskonale Cię rozumiem.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
martuńka
Dołączył: 09 Lut 2008
Posty: 976
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 6 razy Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Kraków Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 0:25, 11 Mar 2010 Temat postu: |
|
|
O tak, znam ten przepis... jest niezły. Wprawdzie gdy za pierwszym razem robiłyśmy to z przyjaciółką z niewyjaśnionych przyczyn "wybuchło", ale potem się już to nie powtórzyło...
I można tam dorzucić różne takie orzechy, rodzynki, wiórki kokosowe...
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Martini
Master of Puppets
Dołączył: 31 Sty 2007
Posty: 2229
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 4 razy Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Karton na tyłach Rudy's can't fail cafe; Emeryville, California, U.S.A.
|
Wysłany: Nie 19:32, 21 Mar 2010 Temat postu: |
|
|
A ja się pochwalę, że robię przepyszne pierogi
(Tak mówią ci, którzy się jeszcze nie otruli...xD)
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez Martini dnia Nie 19:32, 21 Mar 2010, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Możesz pisać nowe tematy Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
|